Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Hem Joomla Säker administration av Joomla

Säker administration av Joomla

Skrivet av administrator   

Här kommer jag att ge några tips och trix när det gäller handhavande och säkerhet i Joomla. Att administrera Joomla på ett säkert sätt är inte bara för avancerade användare, alla kan med hög säkerhet administrera sina webbsidor utan att utsätta sin webbplats för risken med hackare. Fördelen med Joomla är att systemet i sig har mycket hög säkerhet, det uppdateras också löpande med säkerhetsuppdateringar,  joomla har dessutom en mycket aktiv  "community" och ett mycket bra forum.

keyVad man bör tänka på för att inte riskera att lösenord hamnar i fel händer är att alltid låsa och ha nyckeln på ett säkert ställe, precis som med sitt eget hem eller bilen. Ha ditt lösenord i huvudet eller på ett säkert ställe och kombinera små och stora tecken av olika typ. Använda inte enbart hela ord och namn, skriv aldrig ner hela ditt lösenord utan lär dig delar av lösenordet och skriv ner resten. Försök undvik att lagra dina lösenord på din dator. Jag brukar memorera antingen början och slutet och /eller mitten och skriver ned resten på ett säkert ställe om jag måste...:-)

 

Uppdatera Joomla CMS så ofta du kan

När det gäller systemet Joomla så är det mycket säkert. Riskerna ligger i att man glömmer att uppdatera med dom säkerhetsuppdateringar som kommer eller inte tycker att det är så noga. Det är alltså viktigt att uppdatera med senaste versionen av Joomla, gör man det är risken minimal att webbsidan skall kunna hackas.

Den största riskern ligger i programtillägg från 3:e part som (plugins, moduler och komponenter) som inte tillhandahålls av Joomla, är du osäker på en komponent ställ frågan i ett forum eller överlåt installationen till din administratör!

OBS! Se alltid till att ha installerat senaste versionen av dessa programtillägg. Det är också viktigt att dessa tillägg som du installerar utvecklas kontinuerligt precis som Joomla. Här hittar ni några plugins, moduler och komponenter på joomla sidan. Uppdaterar ni inte finns risken att ni sitter med programtillägg som fort blir gamla och osäkra.

Om du själv administrerar Joomla regelbundet tänk också på att ha senaste webbläsarna, alla webbläsare som inte uppdateras kan ha säkerhets problem.  Chrome har sedan tidigare möjlighet att skapa genvägar till appar, surfa inkognito och stänga av och pausa spårning av webbhistorik. Likaså erbjuder Internet explorer 9 liknande funktioner (Pinned site). Men först och främst gäller det att följa 5 punktslista nedan. Utöver det så bör man se till så att webbhotellet vidtagit ågärder mot intrång. Vidare så kan man installera egen bradvägg i Joomla genom exempelvis RSFirewall. Dessutom bör du ALLTID ha en regelbunden rutin för att ta backup, med Akeeba backup har du denna möjlighet. Då börjar du ha bra koll på läget...;-)

HETA TIPS!

  1. Klicka alltid på logga ut i Joomla admin, när du är klar!
  2. Försök undvika att surfa på okända webbplatser när du är inloggad i Joomla admin!
  3. Klicka aldrig på uppdatera knappen på 3:e parts komponenter. Gå istället via www.joomla.org för att uppdatera dina program, där hittar du också när programmen senast är uppdaterade !
  4. Surfa aldrig på forum medan du administrerar din webbsida!
  5. Joomla "Security Checklist", bra checklista på Engelska (För aktiva administratörer och webbredaktörer).

Läs även våra tips om page rank och sökmotoroptimering av dina webbsidor, allt för bästa resutat på sökmotorer som  Google, Yahoo, Altavista och MSN m.fl.

 


Säkrast är det att teckna prenumerationsavtal hos företag som gör denna typ av uppdateringar om du inte själv vill göra detta. Överlåt jobbet till proffesionella joomla administratörer, ni får en säker och uppdaterad webbsida. Se våra priser


 

Utbildningar i Joomla

Se våra erbjudande

Olika fotouppdrag

Vi erbjuder olika typer av fotouppdrag, alltid med en professionell fotograf

Kolla in vårt erbjudande!

Professionell Joomla administratör